Poznajmy bliżej Jagodę Kamczacką!

Jagoda Kamczacka do niedawna była jeszcze mało popularną rośliną, głównie ze względu na niezbyt zadowalające walory smakowe dotychczasowo dostępnych na polskim rynku odmian. Dopiero teraz sukcesywnie zostają wprowadzane nowe odmiany pochodzące z hodowli z Rosji oraz z Kanady. Dzięki temu mamy dostęp do owoców o bardziej zrównoważonym, deserowym smaku, niemalże pozbawionych charakterystycznej dla Jagody Kamczackiej goryczki. Jest to jeden z powodów, dla których zarówno owoce jak i sadzonki tej rośliny zyskają niebawem bardzo duże znaczenie na rynku owoców jagodowych. Jednak to nie jedyna zaleta tej rośliny – ma ona wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie! Oczywiście teraz o każdym owocu możemy usłyszeć „prozdrowotny”, jednak jak to zweryfikować?

Niewątpliwie spożywanie owoców jest dobre dla zdrowia, jednak owoc owocu nie równy. Możemy przebierać w tak wielu pysznościach: truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny… Wszystko to znamy i lubimy, ale może warto sięgnąć dalej? Do jagód o świetlanej przyszłości!

Dla ułatwienia Państwu lepszego poznania Jagody Kamczackiej specjalnie przygotowaliśmy porównanie niektórych jej cech z kilkoma popularnymi roślinami jagodowymi.

 

SONY DSC

 

Zawartość wybranych składników odżywczych na 100 g owoców:

  • Witamina C:
    – jagoda kamczacka: 65 mg
    – truskawka: 60 mg
    – czerwona porzeczka: 41 mg
    – malina: 31 mg
    – borówka: 13-22 mg

    Rola witaminy C w organizmie:
    – wspomaga układ odpornościowy
    – usuwa wolne rodniki
    – jest ważna w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca
    – wspomaga procesy gojenia
    – jest konieczna do dobrego wchłaniania w przewodzie pokarmowym żelaza i wapnia

  • Wapń:
    – jagoda kamczacka: 59 mg
    – malina 35 mg
    – czerwona porzeczka: 33 mg
    – truskawka: 16 mg
    – borówka: 6 mg

    Rola wapnia w organizmie:
    – jest podstawowym budulcem kości i zębów
    – ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne 
    – bierze udział w procesie przemiany materii, skurczu mięśni oraz krzepnięcia krwi

  • Fosfor:
    – jagoda kamczacka: 48 mg
    – czerwona porzeczka: 44 mg
    – malina: 33 mg
    – truskawka: 24 mg
    – borówka: 10 mg

    Rola fosforu w organizmie:
    – jest niezbędnym składnikiem kości i zębów
    – jest niezbędnym budulcem tkanek miękkich i błon śluzowych
    – bierze udział w przemianach energetycznych
    – pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie

  • Żelazo:
    – czerwona porzeczka: 0,9 mg
    – malina: 0,9 mg
    – borówka: 0,6 mg
    – truskawka: 0,4 mg
    – jagoda kamczacka: 0,2 mg

    Rola żelaza w organizmie:

    – jest ważnym składnikiem krwinek czerwonych oraz tkanek mięśniowych
    – pełni ważną funkcję przy transporcie tlenu w organizmie
    – jest niezbędne do dobrego funkcjonowania układu odpornościowego
    – pomaga w utrzymywaniu odpowiednich funkcji fizycznych i intelektualnych

Poziom antyoksydantów:

  • jagoda kamczacka: 21,647
  • malina: 5,065
  • borówka: 4,669
  • truskawka: 4,302
  • czerwona porzeczka: 3,387

Więcej o antyoksydantach:
– inaczej zwane przeciwutleniaczami
– są substancjami, które zapobiegają uszkodzeniom komórek
– usuwają nadmiar wolnych rodników z organizmu
– spowalniają procesy starzenia organizmu
– zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych

Zalecana dzienna dawka to 5000 jednostek.

Poziom antocyjanów na 100 g owoców:

  • jagoda kamczacka: do 1400 mg
  • porzeczka czerwona: 80-420 mg
  • malina: 10-60 mg
  • truskawka: 15-35 mg

Więcej o antocyjanach:
– są silnymi barwnikami rozpuszczalnymi w wodzie
– odpowiadają za czerwoną, niebieską i fioletową barwę owoców
– mają zastosowanie w leczeniu krótkowzroczności, wrzodów, a także kruchości naczyń krwionośnych
– mogą opóźniać rozwój choroby wieńcowej i arteriosklerozy
– mają działanie przeciwzapalne
– są stosowane w przypadku krwawień

Zalecane dzienne spożycie wynosi 50-200 mg.

 

Jakie możemy wyciągnąć wnioski?

Jagoda Kamczacka mocno wyróżnia się na tle zestawionych z nią roślin. Oprócz wyżej wymienionych składników w jej owocach znajdziemy również witaminę A, jod, miedź, flawonoidy, epikatechiny oraz kwasy organiczne: kawowy i chlorogenowy. Warto wspomnieć, że bardzo wartościowe są również przetwory z owoców Jagody Kamczackiej, gdyż zachowują nawet do 80% tych cennych związków. Wniosek nasuwa się sam – jedząc owoce tej wyjątkowej rośliny działamy bardzo pozytywnie na stan zdrowotny naszego organizmu. Jagoda Kamczacka jest bardzo odporna na mróz oraz choroby a jej uprawa jest naprawdę łatwa, także nic nie stoi na przeszkodzie, by zasadzić kilka krzaczków we własnym ogrodzie i mieć ten cudowny owoc na wyciągnięcie ręki! Ponadto sadzonki Jagody Kamczackiej są łatwo dostępne – śmiało można je kupować w dobrych szkółkach, zwłaszcza, że od tego roku mamy coraz bogatszy wybór w odmianach, które rodzą duże, smaczne i bardzo atrakcyjne owoce – świetne zarówno prosto z krzaka jak i do przetworów! Należy tylko pamiętać, że nowo sprowadzane odmiany są odmianami licencyjnymi, także zalecamy by sadzonki kupować wyłącznie z pewnych, sprawdzonych szkółek, bowiem tylko wtedy mamy pewność, że kupujemy dokładnie tą odmianę, którą chcemy kupić i nie zostaniemy oszukani.

Zachęcamy do zapoznania się z dostępnymi u nas odmianami w zakładce „Nasze odmiany”.

 

Źródła:
[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16]