Zdrowe babeczki z jagodą kamczacką
Maj powoli dobiega końca – co to oznacza? Dojrzewające owoce jagody kamczackiej, którymi cieszyć się będziemy już dosłownie za kilka dni! W związku z tym już teraz chcemy podzielić się z Państwem naszym zdrowym przepisem na słodkie pachnące babeczki z jagodami oraz kremem jagodowym.
Składniki na 12 babeczek
- 250 g jagód
- 12 truskawek do dekoracji (opcjonalnie)
- 100 g oleju kokosowego lub masła
- 125 ml mleka (w naszym przepisie użyte ryżowe, może być krowie)
- 2 jajka
- naturalny ekstrakt waniliowy
- 250 g mąki płaskurki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120-170 g brązowego cukru (u nas 50/50 z ksylitolem)
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
- Jagody opłukać i osuszyć.
- Do miski wlać roztopiony olej kokosowy lub masło, dodać mleko, zmiksować, następnie dodać jajka i kilka kropli ekstraktu waniliowego, i ponownie zmiksować.
- Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
- Delikatnie połączyć składniki z dwóch misek, dodać jagody (50g odłożyć na potem do dekoracji), delikatnie wymieszać.
- Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 20-25 minut.
- Po upieczeniu wyjąć do ostudzenia i przygotować krem.
Składniki na krem
- 250 ml śmietanki
- 250 g Mascarpone
- 60 g jagód
- 25 g naturalny cukier waniliowy
Przygotowanie kremu
- Ubić śmietanę 30% z cukrem.
- Dodać mascarpone miksować na małych obrotach.
- Jagody zblendować na gładki mus.
- Dodać mus do kremu i delikatnie wymieszać łyżką.
- Udekorować przestudzone babeczki kremem oraz owocami wedle uznania.