Zdrowe babeczki z jagodą kamczacką

Maj powoli dobiega końca – co to oznacza? Dojrzewające owoce jagody kamczackiej, którymi cieszyć się będziemy już dosłownie za kilka dni! W związku z tym już teraz chcemy podzielić się z Państwem naszym zdrowym przepisem na słodkie pachnące babeczki z jagodami oraz kremem jagodowym.

Składniki na 12 babeczek

  • 250 g jagód
  • 12 truskawek do dekoracji (opcjonalnie)
  • 100 g oleju kokosowego lub masła
  • 125 ml mleka (w naszym przepisie użyte ryżowe, może być krowie)
  • 2 jajka
  • naturalny ekstrakt waniliowy
  • 250 g mąki płaskurki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120-170 g  brązowego cukru (u nas 50/50 z ksylitolem)

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
  • Jagody opłukać i osuszyć.
  • Do miski wlać roztopiony olej kokosowy lub masło, dodać mleko, zmiksować, następnie dodać jajka i kilka kropli ekstraktu waniliowego, i ponownie zmiksować.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
  • Delikatnie połączyć składniki z dwóch misek, dodać jagody (50g odłożyć na potem do dekoracji), delikatnie wymieszać.
  • Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez 20-25 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć do ostudzenia i przygotować krem.

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki
  • 250 g Mascarpone
  • 60 g jagód
  • 25 g naturalny cukier waniliowy

Przygotowanie kremu

  • Ubić śmietanę 30% z cukrem.
  • Dodać mascarpone miksować na małych obrotach.
  • Jagody zblendować na gładki mus.
  • Dodać mus do kremu i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Udekorować przestudzone babeczki kremem oraz owocami wedle uznania.

SMACZNEGO!